kvalitet, omhu, vellyd
- ingen kompromisser

HD-HTPC.DK

High Definition Home Theatre Personal Computer

Konverter DVD til FLAC

Version 1.20 - december 2015

1. Indledning

Denne guide forklarer hvordan man konverterer alle DVD formater til FLAC - helt uden kvalitetstab.

3. Den juridiske del

Det er fuld lovligt at rippe ens cd musiksamling og gemme den på en computer. Man må endda udlåne/sælge originalen, så længe det ikke sker systematisk.

Undtaget er kopibeskyttede cd skiver, dvd og blu-ray, da disse indeholder en kopispærring/sikring, som ikke må brydes, med mindre det er nødvendigt for at afspille mediet.

Hvis man ikke har et optisk drev i sin HTPC, eller ikke har det kommercielle software påkrævet for, at afspille det kopibeskyttede medie, må brydningen af kopispærringen derfor være lovlig, da det er en nødvendighed for at kunne spille mediet.

4. Ripning/konvertering til flac

Flac er et tabsfrit codec og filformat til lyd. Dem er er mange af, men flac er det mest udbredte og er tilmed gratis og frit.

Codec tilbyder rimelig indkodningshastighed med fornuftig datakompression. Afkodningshastigheden er imidlertid helt i top, hvorfor dette format er blevet populært.

Filformatet tilbyder endvidere rigelige muligheder for metadata (tagging) og er forberedt på at kunne streames (benyttes dog ikke i denne guide, da filer ånbes på traditionel vis).

Endvidere indeholder formatet en matematisk checksum af den originale fil. Man kan teste om ens musiksamling er "konsistent"; man kan f.eks. få ødelagt filer i forbindelse med diskcrash. Dette check kan også foretages mens filen afspilles, så man får en advarsel hvis en fil er defekt. Denne mulighed er den primære grund til at vælge flac over wav/aiff. Den sparede diskplads er bare en ekstra bonus.

4.1 DVD-Audio

DVD-Audio er DVD helt uden billede. Det findes typisk som hybridformat sameksisterede med DVD-Video på samme skive. Endvidere som dobbeltsidet disk med enten DAD 24/96 stereo (HDAD) eller CD 16/44 (DualDisc) på den anden side.

Mediet understøtter adskillige lydformater, de typiske værende 24/96 surround/stereo og 24/192 stereo.

Ripning

Mediet rippes nemmest med DVDAExplorer 2008:

Title01: 24/96 multi-kanal 5.1
Title01: 24/96 multi-kanal 5.1

Title02: 24/192 stereo
Title02: 24/192 stereo

4.2 DVD-Video

DVD-Video er det almindelige DVD-format kendt fra film. Lyden findes normalt i reduceret form som Dolby Digital, DTS og i sjældnere tilfælde MPEG. Disse er dog uinteressante for denne artikel.

Mediet understøtter LPCM stereo i 16/48, 24/48 og 24/96. Sidstnævnte går under kaldenavnet DAD

Ripning

Der findes utallige værktøjer til at rippe dette format, men ikke alle understøtter 24/96. Jeg har valgt DVD Audio Extractor, da det virker perfekt og kan indkode til flac automatisk.

Trin 1/4
Trin 1/4: Bemærk teknisk info i nederste venstre hjørne.

Trin 2/4
Trin 2/4: Kopier teknisk info fra trin 1.

4.3 Ripning: DAD/HDAD

DAD - Digital Audio Disc er en DVD-Video skive med lyd i LPCM 24/96 stereo og stillbilleder som video. Denne medietype er ret sjælden og bliver kun benyttet af få labels, herunder Chesky og Classic Records. Referer til DVD-Video for ripning af denne medietype.

HDAD er en nyere variant. DAD på den ene side og DVD-Audio på den anden. Referer til DVD-Audio eller DVD-Video for ripning af denne medietype.

Copyright © 2009-2015 by Allan Hansen.

This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License.