kvalitet, omhu, vellyd
- ingen kompromisser

HD-HTPC.DK

High Definition Home Theatre Personal Computer

Konverter CD og HDCD til FLAC

Version 1.20 - december 2015

1. Indledning

Denne guide forklarer hvordan man konverterer CD og HDCD til FLAC - helt uden kvalitetstab.

3. Den juridiske del

Det er fuld lovligt at rippe ens cd musiksamling og gemme den på en computer. Man må endda udlåne/sælge originalen, så længe det ikke sker systematisk.

Undtaget er kopibeskyttede cd skiver, dvd og blu-ray, da disse indeholder en kopispærring/sikring, som ikke må brydes, med mindre det er nødvendigt for at afspille mediet.

Hvis man ikke har et optisk drev i sin HTPC, eller ikke har det kommercielle software påkrævet for, at afspille det kopibeskyttede medie, må brydningen af kopispærringen derfor være lovlig, da det er en nødvendighed for at kunne spille mediet.

4. Ripning/konvertering til flac

Flac er et tabsfrit codec og filformat til lyd. Dem er er mange af, men flac er det mest udbredte og er tilmed gratis og frit.

Codec tilbyder rimelig indkodningshastighed med fornuftig datakompression. Afkodningshastigheden er imidlertid helt i top, hvorfor dette format er blevet populært.

Filformatet tilbyder endvidere rigelige muligheder for metadata (tagging) og er forberedt på at kunne streames (benyttes dog ikke i denne guide, da filer ånbes på traditionel vis).

Endvidere indeholder formatet en matematisk checksum af den originale fil. Man kan teste om ens musiksamling er "konsistent"; man kan f.eks. få ødelagt filer i forbindelse med diskcrash. Dette check kan også foretages mens filen afspilles, så man får en advarsel hvis en fil er defekt. Denne mulighed er den primære grund til at vælge flac over wav/aiff. Den sparede diskplads er bare en ekstra bonus.

4.1 Compact Disc Digital Audio

Der er meget stor forskel på cd/dvd drev. Nogle er virkelig gode og kan læse præcist ved max hastighed. Andre har store problemer med at læse skiver, som ikke er helt fri for småridser.
Forskellen skyldes primært. at alle cd skiver indeholder to lag fejlkorrektion, men ikke alle drev udnytter dem begge.

Ripning

Der findes mange programmer til at rippe cd'ere med, men desværre er langt de fleste ikke særlig gode og laver rips med diverse fejl.

To programmer udmærker sig: Exact Audio Copy og dbPowerAMP. Begge understøtter AccurateRip (forklares senere) og begge har to strategier for læsning: Secure Mode og Burst Mode.

I Burst Mode læses disken med høj hastighed og fejlkorrektion overlades til drevet.

I Secure Mode læses disken flere gange, nogen gange med varierende hastighed. Rippeprogrammet bliver ved med at læse, indtil det har læst de samme data flere gange og dermed har en vis sikkerhed for, at data er korrekte.

Den foretrukne strategi for et godt drev bør være Burst Mode. Ved afsluttet rip checkes status med AccurateRip. Er der overensstemmelse kan rippet anses som værende perfekt. Det vil simpelt hen være for usandsynligt, at skiven er rippet med fejl og giver samme checksum som adskillige andre har opnået med vidt forskellige drev. Hvis udgivelsen endnu ikke er med i AccurateRip eller der blev returneret fejl, bør man rippe igen i Secure Mode.

Secure Mode bør være den foretrukne strategi for mindre gode drev.

AccurateRip

En oplagt måde at sikre sig, at ens rip er perfekt, er at sammenligne med andre folks rips.

Dette er imidlertid også en udfordring, da drevene ikke er særligt præcise med hensyn til hvornår et nummer starter. Laseren skal bare lande inden for en gyldig zone hvorfor der kan være nogle millisekunders digital stilhed mere eller mindre.

Når der er taget højde for ovenstående kan man sammenligne sit rip med en online database ved navn AccurateRip. Der beregnes en matematisk checksum for hvert enkelt nummer og denne værdi sammenlignes. Måden checksummen beregnes på, gør det usandsynligt at få samme checksum hvis der kun er små/moderate fejl.

AccurateRip returnerer en confidence-værdi. Dette tal er udtryk for hvor mange andre personer har rippet det pågældende nummer med samme checksum.

AccurateRip justering
AccurateRip er klar til justere offset (ensrette landingzone for laser).

Exact Audio Copy

Ved installation bliver man tilbudt en wizard der leder en sikkert igennem opsætningen. Det meste er selvforklarende, dog bør man vælge I prefer to have accurate results, da dette vælger Secure Mode og analyserer hvilke features drevet kan tilbyde. Endvidere bør man vælge flac når den spørger om Encoder Selection

Når wizard er afsluttet, bør man vælge EAC i menuen, EAC Options, General (tab), og sætte hak i On unknown CDs, automatically access online freedb database.

Endvidere EAC, Drive Options, Extraction Method (tab). Her kan man vælge imellem Secure og Burst Mode.

AccurateRip konfigurerer forhåbentlig sig selv når du indsætter en almindelig udbredt skive.

For at rippe trykkes på CMP i venstre side.

EAC resultater
Statusrapport efter gennemført rip. Her er det gået galt og kun to numre er rippet korrekt.

CD med pre-emphasis
Advarsel: Bemærk kolonnen Pre-Emphasis. Hvis denne står på Yes skal rippet behandles videre, da pre-emphasis lyder rædsomt (voldsomt hæv i diskanten). Pre-Emphasis er til stede på ældre udgivelser fra 1980'erne samt enkelte nyere klassiske værker.
Der findes et plugin til foobar2000, som kan være en nem løsning.

dbPowerAMP

dbPowerAMP er et nyere rippeprogram skrevet af programmøren bag AccurateRip. Det ripper fremragende, men brugerfladen er ret rodet, har alverdens underlige options og programmet prøver at sælge diverse tillægsydelser.

Programmet har efter installation taget stilling til en hel række indstillinger, såsom placering af filer, flac format og Burst Mode.

Programmet viser desværre ikke om pre-emphasis er slået til. Det er et problem hvis man vil rippe ældre skiver.

Programmet bliver ikke beskrevet nærmere, blot nævnt som alternativ til Exact Audio Copy.

dbPowerAMP resultater
Statusrapport efter gennemført rip. Her er det gået galt fire gange.

4.2 HDCD

HDCD er en teknologi, der på snedig vis tillader LPCM 20/44 på en almindelig 16/44 CD.

HDCD er ikke en garanti for høj lydkvalitet og ofte vil forskellen på 20/44 og 16/44 være ubetydelig.

For at rippe en HDCD, rippes skiven først som almindelig cd.

Herefter konverteres den med dbPowerAMP + DSP effects:

HDCD rip med dbPowerAMP
HDCD rip med dbPowerAMP: Ovenståede proces illustreret..

Alternativt kan man benytte plugin til foobar2000 for at dekode HDCD.

Copyright © 2009-2015 by Allan Hansen.

This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License.